EU Food Price Debate 12 november 15:30-17 u (online)

Op donderdag 12 november vond een online event plaats: het EU Food Price Debate - Getting the prices right. Dit naar aanleiding van de publicatie van de EU Green Deal - Farm to Fork Strategy op 20 mei. Wat brengt dit voor milieu-, natuur- en gezondheidsvoordelen en wat betekent het voor de biologische landbouw? Hoe gaan voedselprijzen veranderen als de gezonde, milieuvriendelijkste keus de makkelijkste keus moet worden? Komt er een 0% btw tarief op (biologische) groenten en fruit en hoe gaan Europa, Duitsland of Nederland de prijs van vlees verhogen? 

Hier is het debat van 1,5 uur terug te zien, met password:   ?+p^rRc0

https://zoom.us/rec/share/xj8r_YB3B33YUwUQ_oOIWZP5ZvFHPlQzjOuhfPP_iZJTaPPu9aLOSVIgdUs7FaLg.FMSWfkYv49Lgd5gS?startTime=1605191445000 

Hier zijn alle Powerpoint presentaties te zien:

- IFOAMOE_EU Food Price Debate_True Cost Accounting
- Manfred Aben Unilever - 13 Nov EU Food Price Summit
- EU Food Debate 12-11-2020 Tapp Coalition presentation final 
- TAPP coalition Food Pricing - EEB - Nov 2020
- Food in ENV EGD initiatives
- Heinrich_Snell_TAPP

Sprekers zijn: 

·       Dr. Hinrich Snell, German Agriculture Ministry (Head Animal Welfare Strategy)

.       Guido Landheer, director International Agro-economic Policy Dutch Ministry of Agriculture

·      Anne Burrill, DG ENV, Acting Head of the LIFE Nature Unit, European Commission

·       Silvia Schmidt, Food Policy Officer IFOAM Organics Europe

·       Celia Nyssens, Policy Officer for Agriculture, European Environmental Bureau

·       Jeroom Remmers, Director of True Animal Protein Price Coalition

·       Manfred Aben, Global VP Science & Technology, Unilever 

·       Chair: Gerben Jan Gerbrandy, former MEP (Alde/Renew) 

Programme:

15.30-15:35  Introduction by the Chair about the Farm to Fork Strategy 

15.35-15.45  H. Snell, German Ministry of Agriculture: animal welfare levy on meat 

15.45-15.50  G. Landheer, Dutch Ministry of Agriculture: Dutch position F2F Strategy, diets & pricing   

15:50-16:00  S. Schmidt: Farm to Fork Strategy and the 25% organic agriculture target

16:00-16.10  C. Nyssens: Food production: from polluter paid to polluter pays?

16.10-16.20   A. Burrill: Food and the European Green Deal environmental initiatives

16.20-16.30   J. Remmers: Farm to Fork and meat: best options for higher meat prices

16.30-16.35   M. Aben (Unilever): ‘Plant-forward’ - Facilitating the food transition

16.35-16.50   Debate with panel members

16.50-17.00   Debate with panel members -   responding to questions from audience

Origineel weergeven