Meerderheid USA bevolkingsgroepen voor CO2-tax vlees- & zuivelindustrie

Volgens een recent onderzoek onder 2.203 Amerikanen door Morning Star en het Physicians Committee for Responsible Medicine, gepubliceerd in april 2025, is er een meerderheid voor een broeikasgasbelasting voor de vlees- en zuivelindustrie, onder specifieke groepen Amerikanen zoals Democratische kiezers (51%), zwarte Amerikanen (55%) en GenZers (53%). GenZers zijn Amerikanen die eind jaren negentig en begin jaren 2000 zijn geboren (nu 20-30 jaar oud). Van de hele bevolking steunt een minderheid van 40% dit. De ervaring met Europese enquêtes over dergelijke belastingen laat zien dat deze minderheid een meerderheid zou kunnen worden als de vraag over de belasting gekoppeld zou worden aan een voorstel over hoe de belastingopbrengst gebruikt zou kunnen worden om de prijs van klimaatvriendelijk of gezond voedsel te verlagen en boeren financieel te steunen om de uitstoot te verminderen.

Belangrijkste bevindingen

Amerikanen weten over het algemeen niet dat voedsel bijdraagt aan de uitstoot van broeikasgassen, laat staan welke voedingsmiddelen verantwoordelijk zijn voor de uitstoot. Slechts 9% van de Amerikanen kan een voedingsmiddel noemen dat bijdraagt aan de meeste uitstoot van broeikasgassen. De meeste Amerikanen plaatsen rundvlees op de juiste plaats als de grootste uitstoter in een reeks van rundvlees, kaas, groenten, tofu en noten (54%). Toch waren er ook veel volwassenen (20%) die groenten als de grootste uitstoter van broeikasgassen beschouwden, boven zowel rundvlees als kaas; dit laat zien dat er behoefte is aan publieke voorlichting over landbouw en de uitstoot van voedsel. Volwassenen lijken zich over het algemeen bewust te zijn van deze kenniskloof, omdat de meesten het ermee eens zijn dat het federale voedselbeleid de invloed van voedselkeuzes op klimaatverandering moet bespreken (60%), en dat de overheid boeren in de veeteelt moet stimuleren om over te stappen op het verbouwen van gewassen en boomgaarden (59%).

Bijna de helft van de volwassenen (45%) zou een plantaardig dieet overwegen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, wat suggereert dat het promoten van een plantaardig dieet als een deel van de oplossing voor klimaatverandering kan bijdragen aan een bredere acceptatie van dergelijke diëten. Het belasten van vlees- en zuivelindustrieën voor hun uitstoot van broeikasgassen is echter iets meer verdeeld, omdat veel volwassenen dit kunnen interpreteren als een mogelijke prijsverhoging van het voedsel dat ze van deze industrieën kopen. Gen Z en zwarte volwassenen hebben de minste kans om in eerste instantie te begrijpen welke voedingsmiddelen de grootste vervuilers zijn, maar toch behoren deze cohorten tot de cohorten die het vaakst voorstander zijn van beleidsveranderingen om het publiek voor te lichten en landbouwgrond en de belasting voor de vlees- en zuivelindustrie om te vormen. Ze zijn ook de grootste voorstanders van plantaardige diëten.

Over het algemeen is er brede steun voor beleid en systematische verandering in openbaar onderwijs en dierlijke landbouw ten gunste van het milieu, en is er slechts aarzeling met betrekking tot belastingen en persoonlijke adoptie van plantaardige diëten. Aarzeling met betrekking tot belastingen kan worden omgezet in steun van een meerderheid als politici vertellen hoe ze belastinginkomsten zullen gebruiken om de prijzen van andere voedingsmiddelen te verlagen of hoe ze boeren zullen steunen met extra subsidies voor groene transities.

Jeroom Remmers, directeur van de TAPP Coalitie, gaf commentaar op het onderzoek: 'Het laat zien dat er behoefte is aan bewustwordingscampagnes voor consumenten over het verband met het klimaat van verschillende voedingsmiddelen en de noodzaak van Amerikaans voedsel- en landbouwgerelateerd beleid om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, waaronder belasting op voedingsmiddelen met een hoge uitstoot en (fiscale) subsidies van voedselbonnen voor voedingsmiddelen met een lage uitstoot'.

Origineel weergeven