Missie/visie
True Animal Protein Price Coalition (TAPP-Coalitie)
Missie:
De TAPP Coalitie wil een positieve impact maken op mens, milieu en dier in Nederland en de EU. Dit doen wij door mensen in Nederland en de EU op een concrete manier bewust te maken van de noodzaak voor een eerlijke prijs, inclusief milieukosten, op producten zoals vlees en zuivel. Dit leidt tot een lagere consumptie van vlees en zuivel, wat een positieve impact heeft op o.a. het milieu. Wij laten zien hoe dit gemakkelijk te realiseren is via effectieve beleidsinstrumenten. Wij denken voor Nederland hierbij aan een eerlijke vleesprijs. Dit is een accijns die de ‘true price’ weerspiegelt, inclusief de afgewentelde kosten voor milieu, natuur en gezondheid, te beginnen met 20 eurocent per ons vlees. Deze stijgt elk jaar 1 tot 3 procent tot 2030, totdat dan de volledige berekende 'echte of eerlijke prijs' is opgenomen in de prijs van vlees. De opbrengst van de eerlijke vleesprijs van minstens 1 miljard euro per jaar, wordt gebruikt om de Nederlandse veehouderij te verduurzamen (ca. 450-600 miljoen euro per jaar) en om de lage- en middeninkomens financieel te compenseren voor de hogere vleesprijs. Dit is aan de politiek om te beslissen maar het kan bijvoorbeeld door 5 miljoen mensen die een zorgtoeslag ontvangen, te compenseren via een verhoging van de zorgtoeslag met 10 euro per maand (dit kost 600 miljoen euro per jaar). Daarnaast stellen wij voor om groenten en fruit in prijs te laten verlagen, bijvoorbeeld door de btw te verlagen van 9% naar 5% (EU minimum).
Zie youtube film over eerlijke vleesprijzen https://www.facebook.com/Urgenda/videos/1250520385147249/?t=5 en infographic:
Visie:
Bij de TAPP Coalitie geloven wij dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is. Wij willen daarom een meer flexitarisch eetpatroon dichterbij brengen, waarin vlees en zuivel afgewisseld worden met vegetarische gerechten. Dit willen wij bereiken via financiële stimulansen - eerlijke prijzen - maar ook via normering en voorlichting.
Met vaker een dagje zonder vlees en/of zuivel maken we samen het verschil voor de toekomst van onze kinderen, dieren en planeet!
Doelstelling:·
- Het verminderen van de Europese consumptie van vlees, zuivel en andere dierlijke producten zoals vis, vanwege voordelen voor gezondheid, milieu, natuur en dierenwelzijn en het verhogen van inkomsten voor veehouders, zodat agro/foodsectoren en landen kunnen voldoen aan de doelen van het Parijs Klimaat Akkoord voor 2030 en 2050 en aan doelen voor de volksgezondheid en lagere jaarlijkse zorgkosten.
- Het ontwikkelen van effectieve beleidsinstrumenten in Nederland en Europa voor de beoogde verschuiving naar meer plantaardige eiwitconsumptie, met een focus op financiële instrumenten, maar ook op normering en voorlichting.
- Het ontwikkelen van voorstellen voor fiscale maatregelen voor een ‘true price’ voor dierlijke producten en voor de nuttige besteding van de overheidsinkomsten in de vorm van financiering van de duurzame landbouwtransitie en compenseren van lage inkomensgroepen voor de gestegen voedselprijzen.
- Het verminderen en compenseren van negatieve effecten van de mondiale effecten van de consumptie van vlees, zuivel en anderen dierlijke producten op de planeet en de gezondheid.
- Het stimuleren van leiderschap op het gebied van internationale samenwerking gerelateerd aan een Klimaat Akkoord voor de veehouderij sector om broeikasgassen te verminderen en te compenseren met het oog op het Parijs Klimaat Akkoord.
- Het bevorderen van bewustzijn en draagvlak voor prijsmaatregelen en belastingen voor vlees en zuivelproducten, o.a. met het oog op het Parijs Klimaat Akkoord (waaronder het uitbrengen van wetenschappelijke publicaties).
- Het promoten van een flexitarisch eetpatroon, waarin vlees en vis worden afgewisseld met plantaardige gerechten, vanuit het besef dat een verminderde consumptie van dierlijke producten een positieve impact heeft op mens, dier en milieu, waaronder het initiëren en uitvoeren van campagnes.
Toelichting op de Missie
De True Animal Protein Price Coalition (TAPP Coalitie) wil de consumptie en productie van eiwitten duurzamer maken, in Nederland en Europa door effectieve beleidsinstrumenten te ontwikkelen zoals een duurzaamheidsbijdrage op vlees en zuivel (een accijns). De Coalitie wil de verhouding veranderen bij de consumptie van dierlijke en plantaardige eiwitten. Nu is die verhouding 60% voor dierlijke eiwitten en 40% voor plantaardige eiwitten. Maar in 2050 zou dat eerder 30% moeten zijn voor dierlijke eiwitten en 70% voor plantaardige eiwitten. Op deze manier is het mogelijk dat veehouderijdieren (zoals koeien, varkens en kippen) alleen veevoer eten dat ongeschikt is voor menselijke consumptie, zoals voedselresten of gras van land dat ongeschikt is voor akkerbouw[1]). Daarnaast streeft de Coalitie na dat in 2050 de totale eiwitconsumptie per persoon in 2050 met zeker 33% is gedaald. Volgens het Voedingscentrum eten we nu gemiddeld in Nederland ongeveer twee keer meer eiwitten dan nodig voor onze gezondheid. De Coalitie adopteert de doelen van de Nederlandse Transitie agenda Biomassa en Voedsel, resulterend in een totaal besparingspotentieel van 12,5 Mton CO2-eq-emissie (productie 4,5 Mton, consumptie 8 Mton. Bron: Blonk Consultancy). In 2025 zou de verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitten 50/50% moeten zijn. Volgens de Green Protein Coalition levert dit 5,2 Mton CO2 reductie op en wordt er dan 40 kton meer plantaardig eiwit gegeten.
Wereldwijd is voedsel verantwoordelijk voor ruim een kwart van de uitstoot van broeikasgassen. Runderen, voor vlees en zuivel, stoten het meeste uit. Onze voeding bestaat voor gemiddeld 16% uit dierlijke producten, maar veroorzaakt 55% van de aan voeding gerelateerde broeikasgasemissie (RIVM 2016). Nederland heeft zich internationaal verbonden aan klimaat- en duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (UN 2015). De Nederlandse klimaatdoelstellingen zijn alleen haalbaar als we ook de uitstoot van broeikasgas door voedsel aanpakken (RIVM, 2016).
De ‘TAPP Coalitie’ draagt bij aan de eiwittransitie door:
Het ontwikkelen van effectieve beleidsinstrumenten in Nederland en Europa voor de beoogde verschuiving naar meer plantaardige eiwitconsumptie, met een focus op financiële instrumenten, maar ook op normering, verboden en voorlichting. Denk bij financiële instrumenten bijvoorbeeld aan een duurzaamheidsbijdrage op vlees. Dit is een vleesaccijns op basis van 'true price', waarbij (alle) externe effecten op milieu, natuur en gezondheid zijn opgenomen in de prijs en de hoogte van de duurzaamheidsbijdrage is afgestemd op de klimaat- en milieu footprint per kg product, en op de gezondheidseffecten. Denk bij normering bijvoorbeeld aan een EU bijmengplicht van 20% voor plantaardige eiwitten in samengestelde vleesproducten zoals gehakt en hamburgers.
Activiteiten:
· Promotie van de noodzaak voor true pricing, (carbon) pricing en fiscaal beleid.
· Promotie van de noodzaak voor positieve fiscale maatregelen voor plantaardige eiwitten.
· Het ontwikkelen van publicaties en het stimuleren van publiek en politiek debat.
· Het verspreiden van inzichten over de gezondheid van een lagere consumptie van vlees en zuivel en het
aandragen van beleidsvoorstellen op dit vlak.
· Het samenwerken met andere organisaties op het gebied van duurzame voeding.
· Het stimuleren van internationale samenwerking en internationale events.
· Het stimuleren van internationaal klimaatbeleid voor de dierlijke sectoren, conform de doelen van het Parijs
Klimaat Akkoord (bijv. klimaatneutraal vlees en zuivel na 2020).
Sustainable Development Goals
De Sustainable Development Goals (SDG's) zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Ze zijn een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis. De TAPP Coalitie heeft zijn doelen hieronder omschreven volgens de SDG's:
Onderscheid met andere organisaties
De Coalitie onderscheidt zich van andere reeds bestaande organisaties die zich richten op het bevorderen van consumptie van plantaardige eiwitten:
De Smart Food Coalitie, een organisatie waar enkele tientallen middelgrote voedselbedrijven samenwerken aan beleid voor duurzame landbouw en duurzaam voedsel, maar deze ontwikkelt geen beleidsvoorstellen zoals een duurzaamheidsbijdrage (accijns) op vlees of zuivel. De Green Protein Coalition is een organisatie waarin bedrijven, instellingen en ngo’s en de overheid samenwerken aan het bevorderen van plantaardige eiwitconsumptie in Nederland. Maar deze organisatie werkt niet aan beleidsvoorstellen voor heffingen op of prijsmaatregelen voor vlees of zuivel. Ook is er de Transitie Coalitie Voedsel. Dit is een heel brede organisatie die zich op veel onderdelen richt van voedsel- en landbouwbeleid. Er is een werkgroep Eiwitten actief, waar de Tapp Coalitie mee wil samenwerken bij het ontwikkelen van effectieve beleidsinstrumenten voor heffingen of prijsbeleid voor vlees en zuivel. De coalitie werkt samen met de Vegetariërsbond, Evengeenvlees.nl en ProVeg.com. De Vegetariersbond is de belangenorganisatie voor vegetariërs en veganisten, die het keurmerk beheert voor vegetarische producten. Evengeenvlees.nl heeft als doel om mensen te stimuleren minder vlees te eten, door het informeren van mensen over de nadelen van vlees eten en de voordelen van geen vlees eten en het initiëren en uitvoeren van reclamecampagnes. Proveg is een organisatie die via campagnes en informatie voorziening de consumptie van plantaardige eiwitten stimuleert. Er is ook een doel voor beleidsbeïnvloeding, maar er is geen concreet voorstel uitgewerkt voor beprijzing op vlees en zuivel. Een andere organisatie is de Nationaleweekzondervlees.nl. Hierin werken bedrijven samen om elk jaar in maart consumenten te stimuleren een week geen vlees te eten. Tenslotte bestaat er de Groene11, een samenwerkingsverband van groene milieu- en natuurorganisaties. Maar zij werken vooral aan voorstellen voor verlaging van broeikasgassen in de landbouwsectoren (krimp veestapel) en niet zo op vermindering van de consumptie van vlees of zuivel.
De True Animal Protein Price Coalition sluit zich wel aan bij de doelstelling van de Green Protein Alliance, een coalitie van bedrijven en kennisorganisaties, waarbij de verhouding plantaardig tot dierlijk eiwit in het Nederlandse voedingspatroon verschuift van 37:63% nu naar 50:50% in 2025 (zoals het in 1960 was). Deze verschuiving is vrijwel geheel toe te schrijven aan een forse toename in de consumptie van dierlijke eiwitten. Hierdoor eten de meeste Nederlanders meer eiwit dan ze nodig hebben en is de ecologische impact van ons voedsel- systeem enorm toegenomen. Om ons voedingspatroon zowel gezonder als duurzamer te maken, zullen we minder eiwit moeten eten, en in verhouding meer uit plantaardige bronnen. Deze transitie is ambitieus, maar haalbaar. En het levert naast gezondheidsvoordelen en marktkansen voor bedrijven ook een positieve bijdrage aan het verminderen, tot maximaal 19%, van de totale klimaat voetafdruk van voeding.
Waar staan we nu?
The True Animal Protein Price Coalition bevindt zich in een fase van oprichting en verkenning. Er zijn al enkele Nederlandse en Europese partners. Volgende stappen en prioriteiten zijn:
· Het ontwikkelen en promoten van effectieve fiscale en carbon pricing mechanismes voor dierlijke eiwit producten in Nederland en de EU (waaronder ook het introduceren op grote schaal van klimaatneutraal vlees en zuivel, waardoor deze producten circa 10-20% in prijs stijgen).
· Het bevorderen van internationaal klimaatbeleid voor dierlijke productie sectoren.
· Partners en het bestuur beslissen over de strategie van de organisatie en de activiteiten in Nederland en de EU, gebaseerd op onderzoek, bijeenkomsten en een stakeholder dialoog in 2018.
Uw rol
We zoeken nieuwe partners bij organisaties zoals retail, voedselverwerkende industrie, landbouworganisaties, NGO’s, zorg- en gezondheidsorganisaties, banken etc. Partijen die belang hebben bij een verschuiving van de verhouding in eiwitten richting 50-50% plantaardig en dierlijk in 2025. Partners zullen een plek krijgen aan tafel bij het ontwikkelen van dit initiatief, passend bij de strategie van uw eigen organisatie. Het versterkt de doelen van bestaande platforms zoals de Green Protein Alliance of de Transitie coalitie Voedsel. U kunt uw voordeel doen met het partnerschap omdat u herkend zal worden als voorloper in duurzame voeding. We vragen u ook om een leiderschapsrol binnen uw eigen organisatie. We vragen commitment van u als partner om dit initiatief tot een succes te maken, met de steun van uw eigen organisatie, met gebruikmaking van uw logo voor de website van de Animal Protein Reduction Coalition. Er wordt een bijdrage gevraagd, gerelateerd aan de omzet van uw organisatie. Neemt u gerust contact op met Jeroom Remmers, email info@animalproteinreduction.nl.
Annex 1: Toelichting op de visie
In 2050, zullen er 9 miljard mensen op aarde zijn, 1,5 miljard meer dan nu. Daarom zal de voedselproductie moeten toenemen, maar de voedselproductie en met name vlees en zuivelproducten hebben al een negatieve impact op het milieu, klimaatverandering, biodiversiteit en dierenwelzijn. De verwachting is dat de vraag naar vlees en zuivel nog sneller zullen groeien dan de bevolkingsgroei. Zonder een radicale verandering naar een duurzame vorm van voedselproductie- en consumptie, zal het onmogelijk zijn om 9 miljard mensen te voeden zonder ernstige impact op voedselzekerheid (honger), biodiversiteit, klimaat en milieu. In rijke landen en bij de middeninkomens wereldwijd, is een toename nodig van de consumptie per persoon van plantaardige eiwitten en een reductie van de consumptie van dierlijke eiwitten, om vier redenen:
· Volgens de Britse denktank Chatham House, kan het Paris Klimaat Akkoord nooit gehaald worden, als rijke landen de consumptie van vlees niet verminderen.
· Volgens het Nederlandse adviesorgaan PBL kunnen de mondiale kosten voor klimaatbeleid tot aan 2050 gehalveerd worden, als landen beslissen een lagere consumptie van vlees aan te houden, omdat dit een relatief goedkope manier is om broeikasgassen te verminderen (geen subsidies nodig, alleen belastingen).
· Volgens Voedsel Autoriteiten en de Wereld Gezondheids Organisatie WHO zal de consumptie van rood vlees gehalveerd moeten worden of aanzienlijk verlaagd om te kunnen voldoen aan standaarden voor gezonde voeding. Dit zal tevens leiden tot lagere uitgaven van burgers en de overheid aan volksgezondheid.
· VN medewerkers en beleggingsinstellingen zoals FAIRR (Farm Animal Investor Risk & Return) hebben al gevraagd om heffingen op vlees. FAIRR leden in Nederland zijn bijvoorbeeld grote beleggers zoals Robeco, AEGON, Actiam en Triodos Investment Management.
Wij geloven dat true pricing en eerlijke belastingen op dierlijke eiwitbronnen zoals vlees en zuivel crucial zijn voor de vereiste eiwittransitie die nodig is om de doelen te halen van het Parijs Klimaat Akkoord (maximaal 1,5-2 graden Celsius temperatuurstijging). We geloven ook in de innovatie mogelijkheden van klimaatneutrale vlees- en zuivelproducten. Voedselproducenten, verwerkers en retail organisaties kunnen dit zelf organiseren (bijvoorbeeld via extra eisen van het Beter Leven Keurmerk). Klimaatneutraal vlees zorgt voor een iets duurdere vleesprijs van ongeveer 40-60 eurocent per kg vlees (ca. 30 euro per vermeden ton CO2 equivalent. De hogere prijs is nodig voor klimaatcompensatie).
Stakeholder partnerschappen of nieuwe wetgeving kunnen eraan bijdragen dat de hele sector meewerkt aan klimaatneutraal vlees in alle supermarkten/winkels in Nederland, zodat het niet om een nieuwe nichemarkt gaat maar om mainstream klimaatneutraal vlees. Dit kan indien nodig geregeld worden via de Wet ruimte voor Duurzaamheidsinitiatieven.
Wij vinden dat als het Rijk een duurzaamheidsbijdrage op vlees of zuivel introduceert, een vergelijkbaar bedrag als de heffings inkomsten gebruikt wordt voor twee doelen. Ten eerste kunnen maatregelen betaald worden om de veehouderij en landbouwsectoren verder te verduurzamen (bijv. via carbon farming te subsidiëren) en om plantaardige eiwitten te stimuleren. Ten tweede door consumenten te compenseren voor de wat duurdere vleesprijzen, met name in de lage- en middeninkomensgroepen, via een verhoging van de zorgtoeslag met 10 euro per maand voor 5 miljoen mensen. Een verlaagd btw tarief voor groenten en fruit is ook een optie.
Wij vinden dat de internationale gemeenschap en VN lidstaten zouden moeten beslissen dat de groei van de vlees- en zuivel consumptie in landen vanaf 2020 alleen nog maar klimaatneutraal zal mogen plaatsvinden en dat een reductie van broeikasgassen uit de veehouderij sectoren nodig is in 2040 van ten minste 50% ten opzichte van 2015 VN lidstaten zouden moeten besluiten dat hun vlees- en zuivelsectoren jaarlijks twee procent van de omzet storten in een mondiaal Fonds voor Klimaatneutraal Vlees en Zuivel. Hieruit kunnen betalingen worden gedaan voor CO2 eq reductive en voor klimaatcompensatie. Dit is vergelijkbaar met de VN/ICAO afspraken voor luchtvaart na 2020, maar dan met betere afspraken over klimaatcompensatie en zonder vrijwillige (overgangs)maatregelen.
Zie hier het beleidsplan 2019-2021 van de TAPP Coalitie.
Jaarverslag 2019
ANBI informatie
Organisaties met vergelijkbare doelen:
Nederland
http://greenproteinalliance.nl
https://transitiecoalitievoedsel.nl werkgroep eiwittransitie
https://www.smartfoodalliance.nl
https://www.imvoconvenanten.nl/convenantenoverzicht/eiwit
Internationaal
https://www.lessmeatlessheat.org
https://www.eating-better.org