True Animal Protein Price Coalition
De True Animal Protein Price Coalition (TAPP Coalitie), is een nieuwe organisatie in Amsterdam, in 2019 opgericht, die zich inzet voor het betalen van de 'echte' prijs van voedsel, inclusief kosten voor milieu, gezondheid en dierenwelzijn, te beginnen bij vlees en zuivel, vanwege de hoogste urgentie. De helft van de meerkosten is bedoeld voor veehouders /boeren vanwege (extra) prestaties op het gebied van milieu (stikstof, kringlooplandbouw, klimaat), dierenwelzijn en natuur. Wij vertalen de wens van een ruime meerderheid van de bevolking, die bereid is milieukosten op te nemen in de prijzen voor o.a. vlees. Carola Schouten, de vorige landbouw minister, zei in 2019 namens het kabinet dat voedselprijzen te goedkoop zijn voor boer en milieu, waarna ze een voorstel voor een reele vleesprijs liet uitwerken. De huidige landbouwminister Staghouwer liet 30 maart 2022 weten dat plan verder te gaan onderzoeken, waarbij de meerprijs op vlees gebruikt wordt voor steun aan boeren.
De TAPP Coalitie heeft in 2020 een petitie gelanceerd: eerlijkevleesprijs.nl. Deze was in een paar weken al 50.000 maal ondertekend. Landbouw Minister Schouten nam de petitie 12 juni 2020 in ontvangst, was positief over het voorstel en riep politieke partijen op dit plan serieus te nemen. Eind september berichtte ze de Tweede Kamer een verbruiksbelasting op vlees te gaan onderzoeken en ze riep stakeholders op hierover mee te denken. Op 9 september 2020 werd de petitie samen met onze initiatiefwet voor een eerlijke vleesprijs ook aangeboden aan de Tweede Kamer.
Zie hier de Youtube film over de eerlijke prijs.
Lees hier meer over ons voorstel voor een eerlijke vleesprijs
Lees hier meer over onze missie & visie
Zie hier de rapporten waar onze voorstellen op zijn gebaseerd
Partners
De ruim 60 partners van de TAPP Coalitie, die zo'n 0,6 miljoen mensen vertegenwoordigen, zijn: Beyond Meat, Vivera, Quorn, Redefine Meat, MVO-Nederland, Ecopreneur, Eosta, Climate Neutral Group, Maurits Groen MGMC, Kipster, Hutten, Dutch Cuisine, BKB, Koppert Cress, Omnicom/OPRG, GreenDish, V-Entrepreneurs, Vegetariërsbond, Hartpatiënten Nederland, True Price Foundation, Climate Cleanup, Evengeenvlees.nl, ProVeg International, Feedback EU, Milieudefensie, de DierenCoalitie, Varkens in Nood, Dier&Recht, Compassion in World Farming Netherlands, World Animal Protection, Factory Farming Awareness Coalition (USA), Better Food Foundation (USA), REV Foundation (Polen), Transitie Coalitie Voedsel, Green Protein Alliance, de Nationale Week Zonder Vlees, Caring Farmers, Netwerk GRONDig (grondgebonden melkveehouders), BD-Vereniging, De Streekboer, Voedsel Anders, Voedsel Bosbouw, Stichting Duurzame Gronden Nederland, Dreug, Smaackmakers, Willicroft, Bebright, Brigde2Food, Kind Earth Tech, True Cost Economy (Duitsland), SMMI (Zweden), Swiss Veg, Union Vegetariana Espanola, Association Vegetarienne de France, Slovenian Vegan Society, Vegetarisk Forening (Denemarken) and Veggy Malta. Stichting DOEN, Porticus, Gieskes Strijbis Fonds en Triodos Foundation zijn (institutionele) donateurs. Kleinere giften komen soms van Proveg International en Well-Fed World. In 2019 is ca. 90% van de financiering van de TAPP Coalitie betaald door partners en particuliere donateurs; in 2020 was dat 70%.
Sinds november 2019 zijn ook diverse jongerenorganisaties partner geworden, o.a. Studenten voor Morgen, Klimaat en Energie Koepel (KEK, young professionals voor duurzame ontwikkeling), Agreen, Youth for Climate en Fridays for Future. De Jonge Klimaatbeweging, met 65 jongerenorganisaties als lid, is ook partner en onderschreef een brief die we namens jongeren 12 november stuurden naar regering en parlement. Klik hier voor het nieuwsbericht
Alle ruim 65 partners van TAPP Coalitie:
Daarnaast zijn er organisaties die het gedachtegoed ondersteunen van de TAPP Coalitie. De volgende organisaties ondertekenden de maatregel 'Een dag geen vlees', opgesteld. door de Tapp Coalitie met Urgenda. Hierbij wordt. o.a. gepleit voor een verhoging van de prijs van vlees met 20 eurocent per ons vlees, zodat we in Nederland minder vlees gaan eten. De opbrengst kan gebruikt worden voor verduurzaming van de landbouw, verlaging van de prijs van groente, fruit en vleesvervangers en compensatie van lage inkomens.
TAPP Coalitie is zelf partner in internationale netwerken zoals de European Alliance of Plant-based Food (EAPF), European Environmental Bureau (EEB), PlantEurope Network, Food and Climate Alliance, and Carbon Pricing Leadership Coalition (CPLC).
In Nederland zijn we ook een partner van de Green Protein Alliance en de Transitie Coalitie Voedsel. We steunen ook het GroenBoerenPlan. Er was ook een samenwerkingsproject met Vrouwen van Nu en er is een project met diverse organisaties binnen het WUR PPS project Echte en Eerlijke Prijs.
Spreekt onze aanpak u aan en wilt u ons graag steunen om een eerlijke vleesprijs te realiseren? Doneer dan via onderstaande knop.
Zie hier het beleidsplan 2019-2021 van de TAPP Coalitie.
Bekijk hier het jaarverslag 2018
Bekijk hier het jaarverslag 2019
Bekijk hier het jaarverslag 2020
Bekijk hier het ANBI 2020 document
Bekijk hier het ANBI 2021 document
Bekijk hier de jaarrekening 2021 (goedgekeurd door accountant)
Bekijk hier het jaarverslag 2021
Successen TAPP Coalitie in 2022
TAPP coalitie staat in het EU transparantie register met nr: TR ID number: 549456347358-04
TAPP Coalitie
Bank rekening Triodos Bank
Address Hoofdstraat 10, 3972 LA Driebergen-Rijsenburg
IBAN NL27 TRIO 0379 7379 65
True Animal Protein PC
BIC/Swiftcode TRIONL2U
Er is een Raad van Advies die bestuur en directie van de TAPP oalitie gevraagd en ongevraagd adviseert en vier keer per jaar bijeenkomt. Hierin kunnen 20 partners of onafhankelijke experts deelnemen. De Raad van Advies wordt vanaf december 2019 voorgezeten door prof. Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid bij de VU.
Er is ook een International Advisory Board, voor engelstalige partners van TAPP Coalitie, die ook 4x per jaar bijeenkomt, voorgezeten door Gerben-Jan Gerbrandy (voorheen werkzaam in het Europarlement voor Renew).
Partners of leden van de Raad van Advies steunen de voorstellen van de TAPP Coalitie op hoofdlijnen; zij hoeven niet elk afzonderlijk voorstel tot op detail te onderschrijven.
Alleen de medewerkers Jeroom Remmers en Mark de Haan hebben een betaalde functie (4 resp. 3 dagen/week).
Hieronder de (onbezoldigde) bestuursleden en het team:
Peter Haring Voorzitter True Animal Protein Price Coalition (TAPP Coalitie) Food Sustainability Advisor, voorheen Ecosystems Director Food bij Unilever |
Linda Herms (EY) Penningmeester True Animal Protein Price Coalition |
`Gerben-Jan Gerbrandy Voorzitter International Advisory Board TAPP Calition |
Edwin Bark, CEO Plant & Bean (voorheen Managing Director Tivall Europe, Nestle) Bestuurslid (secretaris) TAPP Coalitie |
Sandra Beuving Bestuurslid TAPP Coalitie (persoonlijke titel) Public Affairs Dierencoalitie |
Jeroom Remmers Directeur TAPP Coalitie |
Maarten Tuinhof New Foresight Bestuurslid TAPP Coalitie |
Guusje van Tienhoven, GreenDish Bestuurslid TAPP Coalitie |
Mark de Haan Senior Manager European Affairs |
Ellen Schoone Social media |
Raad van Advies voorzitter
Prof Jaap Seidell, VU gezondheid en voedsel, voorzitter Raad van Advies Tapp Coalitie |
|
Wij zeggen: vlees en zuivel zijn heerlijk, maar veel te goedkoop! Als alle schadelijke effecten op milieu en gezondheid zouden worden meegerekend en ook de boer een eerlijk inkomen krijgt, zou de prijs flink moeten stijgen.
Daarom heeft Jeroom Remmers in 2019 een nieuwe organisatie opgericht. Als oud-medewerker van Natuur en Milieu, Milieudefensie en Greenpeace, De Groene Zaak en adviesbureau's weet hij (bijna) alles van veehouderij, voedsel, natuur, dierenwelzijn en klimaat. Bij Milieudefensie zette hij zich samen met drie melkveehouderij organisaties succesvol in voor de Eerlijke Melk Prijs campagne, waarna de twee grootste zuivelbedrijven in Nederland duurzaam geproduceerde melk op de markt brachten waar boeren aanzienlijk meer voor betaald kregen. In 1995 schreef hij al over een btw verhoging op vlees, o.a. in het economenblad ESB. Hij was ook klimaat- en duurzaamheid expert bij o.a VNG, een energie-adviesbureau en duurzame beleggersvereniging VBDO. Al snel vond hij medestanders in zijn grote netwerk.
Wat kun jij doen?
Je kan donateur worden of partner
We hebben een ANBI status gekregen eind 2019. KvK van de stichting is 75 33 99 27. RSIN 8602.44.623.
Conform het beleidsplan en de statuten is het volgende afgesproken. Alle bestuursleden zetten zich belangeloos in voor de TAPP Coalitie en ontvangen hiervoor geen vergoeding. Alleen directe onkosten gerelateerd aan de stichting worden – indien mogelijk - vergoed.