« Wereldbank vraagt regeringen: belast ongezonde voeding, ook vlees»

Gepubliceerd op 16-02-2020

WASHINGTON, 6 February, 2020 

Rapport: https://openknowledge.worldbank.org/bitstream/handle/10986/32383/9781464814914.pdf

De Wereldbank benadrukt  het belang van een sterk fiscaal beleid, zoals belastingheffingen op ongezond voedsel, waaronder vlees. De WHO beveelt landen aan ten minste een belasting van 20% in te voeren op voedsel producten die ongezond zijn, om effect te hebben op gedrag. Landen als India en Mexico hebben al belastingen op ongezonde dranken en voedsel 

De links tussen overgewicht en obesitas en een te hoge vleesconsumptie (naast de link met teveel suiker) wordt in diverse internationale rapporten aangetoond, zie:

https://www.gezondheidsnet.nl/overgewicht-en-afvallen/minder-vlees-eten-zorgt-voor-gewichtsverlies

https://gezondnu.nl/dagnieuws/eiwitten-uit-vlees-naast-suiker-oorzaak-obesitas/

Godfrey et al: Meat consumption, health and the environment, 2018. 

Eat Lancet study, 2019

Het Wereld Bank rapport over obesitas schrijft: 

"Het rapport van de EAT-Lancet Commission (2019) suggereert dat verschuivingen in de voeding naar minder vleesconsumptie niet alleen de overgewicht / obesitas verminderen, maar ook de broeikasgasproductie aanzienlijk zullen verminderen. Het rapport van de commissie Lancet “Global Syndemic of Obesity, Undernutrition and Climate Change” (LCO 2019) suggereert een reeks acties die het potentieel hebben om gelijktijdig overgewicht / obesitas, ondervoeding en klimaatverandering aan te pakken. Geen van de geschatte economische voordelen van preventie van overgewicht / obesitas is nog ingebouwd in deze enorme potentiële co-voordelen voor het klimaat. Het voorkomen van overgewicht / obesitas is daarom een wereldwijd publiek goed, zowel vanuit het perspectief van de openbare financiën als de gezondheidszorg. Verder spelen overheden een sleutelrol: ze kunnen ingrijpen om ervoor te zorgen dat consumenten worden geïnformeerd over de gevolgen voor de gezondheid van hun voedingskeuzes en zij kunnen corrigeren voor grote verschillen in relatieve prijzen". (lees: voer fiscale prikkels in). 

Het persbericht van de Wereldbank stelt: 

Lange tijd werd gedacht dat obesitas een exclusief probleem was voor landen met een hoog inkomen. Uit bewijsmateriaal blijkt dat meer dan 70 procent van de 2 miljard mensen met overgewicht en obesitas in de wereld in landen met lage of middeninkomens leeft. Geconfronteerd met toenemende invaliditeit, sterfte, gezondheidszorgkosten en lagere productiviteit, is obesitas een groeiende zorg voor alle landen, ongeacht het inkomensniveau, zegt een nieuw rapport van de Wereldbank dat vandaag is gelanceerd.

Obesitas heeft een grote impact op de nationale economieën en op het menselijk kapitaal door de productiviteit en levensverwachting te verminderen en de kosten van invaliditeit en gezondheidszorg te verhogen. 
Factoren achter de obesitas-epidemie, zijn onder meer ultrabewerkt en suikerrijk voedsel, verminderde lichamelijke activiteit en hogere inkomens, die vaak samengaan met een hogere consumptie van ongezond voedsel.
"Terwijl landen economisch groeien en het inkomen per hoofd van de bevolking toeneemt, zullen de verwoestende gevolgen en de last van obesitas blijven verschuiven naar de armen", zegt Dr. Meera Shekar, Global Lead for Nutrition bij de Wereldbank en co-auteur van het rapport samen met Dr. Barry Popkin van de Universiteit van North Carolina.
In China zijn tussen 2000 en 2009 de kosten voor gezondheidszorg in verband met obesitas gestegen van een half procent tot meer dan 3 procent van de jaarlijkse uitgaven voor gezondheidszorg in China. In Brazilië zullen de kosten voor obesitas-gezondheidszorg naar verwachting verdubbelen, van minder dan US $ 6 miljard in 2010 tot meer dan US $ 10 miljard in 2050.
Naast direct verhoogde zorgkosten zijn er ook indirecte kosten verbonden aan bijvoorbeeld verminderde werkproductiviteit, verzuim en vervroegd pensioen, die gevolgen hebben voor individuen en samenlevingen.
Veel landen over de hele wereld lijden ook onder de zogenaamde "dubbele last van ondervoeding" - hoge stunts en toenemende zwaarlijvigheidscijfers, waardoor hun menselijk kapitaal verder in gevaar wordt gebracht.
"Een van de meest effectieve manieren om obesitas en andere niet-overdraagbare ziekten aan te pakken, is door investeringen in betaalbare, hoogwaardige eerstelijnsgezondheidszorg op te voeren", zegt Dr. Muhammad Pate, wereldwijd directeur voor gezondheid, voeding en bevolking van de Wereldbank. “Dit is logisch, zowel vanuit gezondheids- als vanuit economisch oogpunt. Meer middelen op de frontlinie zetten om aandoeningen vroegtijdig te detecteren en te behandelen, voordat ze ernstiger worden, levens redt, de gezondheidsresultaten verbetert, de zorgkosten verlaagt en de paraatheid versterkt. "
Het rapport benadrukt dat om een ​​toename van obesitas bij toekomstige generaties te voorkomen, overheden en ontwikkelingspartners een alomvattende aanpak moeten hanteren. Effectieve primaire gezondheidszorgstelsels zullen cruciaal zijn, samen met een sterke nadruk op preventieve maatregelen, zoals het verplicht stellen van de etikettering van bewerkte voedingsmiddelen; het vergroten van consumenteneducatie; reductie van met zout en suiker gezoete dranken; en investeren in voedingsprogramma's voor jonge kinderen.
Het rapport benadrukt ook het belang van een sterk fiscaal beleid, zoals belastingheffingen op ongezond voedsel; en verbetering van het stadsontwerpen, zoals speeltuinen op scholen en wandel- en fietspaden.
Financiële steun voor de voorbereiding van het rapport werd verstrekt door de Japanse regering via het Japan Trust Fund for Scaling Up Nutrition.

obesitas-01581852837.jpg