« Nieuwe campagne vraagt om 'carbon pricing' van voedsel in 50 landen»

Gepubliceerd op 27-07-2021

Organisaties uit 50 landen roepen wereldleiders via open brief op om voedselprijzen te wijzigen.

Vandaag start een internationale campagne die 50 rijke landen oproept prijzen voor vlees en zuivel te verhogen en die voor gezond voedsel te verlagen. Tussen 28 juli en 1 november kunnen organisaties en bedrijven een brief ondertekenen die naar presidenten en ministers gestuurd wordt van 35 OECD landen en 15 andere landen met de hoogste vleesconsumptie ter wereld.  Hieronder vallen de VS, Europese landen en Australië, maar ook Brazilië, China en Rusland. Deze brief wordt gepresenteerd aan wereldleiders tijdens de VN klimaattop in Glasgow van 1 t/m 11 november. De ‘Carbon Pricing for Food Coalition’, die dit #futurefoodpricing initiatief steunt, is bezorgd om het klimaat en het gebrek aan politieke daadkracht voor het belasten van voedsel met een hoge klimaat footprint en het goedkoper maken van klimaatvriendelijk voedsel. Gevraagd wordt goed te kijken naar een heffing op vlees en zuivel.

De brief doet beroep op verandering, voor de toekomst. Het doel is om wereldleiders en politici in hoge posities bekend te maken met de voordelen van een vleesheffing, een eerlijke vleesprijs. Een meerderheid steunt dit plan, mits heffingsopbrengsten teruggaan naar burgers en boeren. Bedrijven en organisaties die deze boodschap steunen en de brief al hebben ondertekend komen uit onder meer Nederland, Polen, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten en Zwitserland. Zij roepen organisaties in 50 landen met de hoogste vleesconsumptie op, om hetzelfde te doen. Ondertekenaars uit Nederland zijn o.a. Triodos Bank, Transitie Coalitie Voedsel, Youth for Climate, Jonge Klimaatbeweging, Urgenda, Varkens in Nood en de Nationale Week Zonder Vlees. 

De brief en de media kit over de campagne zijn hier te vinden:  http://futurefoodprice.org

OVER -  Carbon Pricing for Food Coalition

De Carbon Pricing for Food Coalition is een initiatief van verschillende bedrijven en non-profit organisaties die samenwerken over de hele wereld. Het initiatief is opgericht om bij te dragen aan de afspraken van het klimaatakkoord in Parijs door het implementeren van een vleesheffing. Dit zal leiden tot een lagere vleesconsumptie, wat meer voordelen met zich meebrengt, zoals minder uitstoot van broeikasgassen, lagere zorgkosten en minder ziektes door een gezonder dieet. 

VOOR MEER INFORMATIE: 

Jeroom Remmers  | Directeur TAPP Coalitie

T: 0031 6 2240 7712  E: info@tappcoalitie.nl  https://tappcoalitie.nl    http://futurefoodprice.org

logo-large-1627380413.png
meat-consumption-50-countries-graphic-final-1627380428.png
FAOmeatconsumption-capita-1627380440.png