« Wereldleiders 'tekenen' voor een CO-prijsstelling voor vlees in Glasgow»

Gepubliceerd op 01-12-2021

Glasgow, woensdag 3 november 2021:

Vandaag, op 'Finance Day' tijdens de klimaatconferentie in Glasgow, ondertekenden de regeringsleiders van negen landen een milieubelasting op vlees. Aan tafel zaten de leiders van landen met de hoogste vleesconsumptie per hoofd van de bevolking. Achter de maskers zaten actievoerders van de wereldwijde TAPP Coalition (True Animal Protein Price Coalition), die vindt dat een vleesbelasting of 'carbon pricing' van vlees en zuivel in dit klimaat geen olifant in de kamer mag zijn. Als de wereldwijde consumptie van dierlijke eiwitten per land en per bevolking blijft toenemen, wordt het onmogelijk om te voorkomen dat de mondiale temperatuur tot gevaarlijke niveaus stijgt. Voor een impactvol akkoord in Glasgow is een vleesbelasting of 'carbon pricing' van vlees en zuivel noodzakelijk. Een paar VN-lidstaten hebben tijdens de COP26-top al hun steun uitgesproken voor een koolstofbelasting op vlees en zuivel, waaronder de Britse minister Eustice en Nieuw-Zeeland, die zullen beginnen met koolstofbeprijzing van vlees en zuivel in 2025.

De brief die de coalitie deze week naar 50 wereldleiders zoals Boris Johnson, Emmanuel Macron en Joe Biden stuurde, werd ondertekend door 95 andere organisaties die meer dan 5.000 bedrijven en NGO's in meer dan 100 landen vertegenwoordigen. De brief is hier te lezen.

photo-9-world-leaders-signing-table-1635943726.jpg

Van links naar rechts: ‘Jair Bolsonaro’, ‘Vladimir Putin’, ‘Mark Rutte’, ‘Angela Merkel’, ‘Justin Trudeau’, ‘Boris Johnson’, ‘Xi Jinping’, ‘Joe Biden’ en ‘Emmanuel Macron’.
Fotograaf: Lorenzo di Pietro.
Later op 3 november werden de 'World Leaders' gevonden in Glasgow, waar ze samen 'Old McDonald had a farm' zongen, met de tekst: 'blabla' :-)
4.jfif

In een COP26. gefaciliteerde meeting op 31 oktober hield Jeroom Remmers, directeur van de TAPP Coalitie, een presentatie over de olifant in de kamer: het terugdringen van de overconsumptie van vlees en zuivel in rijke landen om de doelstellingen van het klimaat van akkoord te realiseren. Video-opname.

Volgens de FAO is de vleesconsumptie per hoofd van de bevolking het hoogst in de VS, met 124 kg vlees/jaar, gevolgd door Australië, Argentinië, Nieuw-Zeeland, Brazilië, Spanje, Israël, Portugal, Polen en Duitsland in de top 10 van vleeseters. van 50 landen met de hoogste vleesconsumptie (FAO). 

Vlees en zuivel verantwoordelijk voor bijna 20% van alle broeikasgassen wereldwijd

Vlees- en zuivelgerelateerde BKG-emissies zijn net zoveel als alle CO2-emissies van de VS en Rusland samen, of alle CO2-emissies van Engeland, Frankrijk, Duitsland, Polen, Zuid-Korea, Australië, Turkije, Brazilië, Mexico, Canada, Zuid Afrika, Indonesië, Saoedi-Arabië en Iran. Een VN-rapport schreef dat 34 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen verband houdt met het voedselsysteem. Een ander rapport van Illinois University ontdekte onlangs dat bijna 60% van de voedselgerelateerde uitstoot van broeikasgassen afkomstig is van vlees (en zuivel), wat overeenkomt met 20% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.

"Het feit dat vlees en zuivel 20% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen veroorzaken, is een zeer goede reden om vlees en zuivel te gaan belasten, de (over)consumptie in rijke landen te verminderen en de uitstoot van vlees en zuivel te verminderen", zegt prof. Vellinga, voorzitter van True Animal Protein Price Coalition (TAPP). “Als overheden vlees en zuivel niet belasten, zal de consumptie stijgen en in 2050 zal 80 procent van de wereldwijde broeikasgasemissies alleen afkomstig zijn van vlees en zuivel”. TAPP Coalition is een nieuwe wereldwijde NGO die de EU-regeringen en de EU-commissie vraagt ​​om belasting te gaan heffen op vlees en zuivel en de belastingen op gezond voedsel te verlagen. Ze hebben met succes een verzoekschrift ingediend bij het EU-parlement om op 19 oktober een amendement op de Green Deal voor Voedsel op te nemen, waarin wordt gevraagd om een ​​btw-belasting van 0% op gezonde voeding en het hoogste btw-tarief voor voedingsproducten met negatieve gevolgen voor het klimaat of de volksgezondheid (zoals rood en verwerkt vlees).

TAPP 50 countries who eat the most meat.png

De open brief aan 50 presidenten is grotendeels ondertekend door organisaties in 18 Europese landen, maar ook in de VS (11), Zuid-Amerika (6), Afrika (3), China (3), de rest van Azië (6), Australië/ Nieuw-Zeeland (6), en 19 internationale organisaties, die 5000 bedrijven en NGO's vertegenwoordigen. Ondertekenaars zijn onder meer Greenpeace Zweden, Ecopreneur.eu (3000 bedrijven in 7 EU-landen), Triodos Bank (6 Europese landen), BioSuperMarkt Duitsland, Boeddhistische Tzu Chi Foundation (31 landen), Youth Climate Save (80 landen), YOUNGO (Agri-Youth Kiesdistrict bij UNFCCC), en Youth for Climate en Fridays for Future in verschillende landen. De Open Brief is een initiatief van True Animal Protein Price Coalition (9 landen), gevestigd in Amsterdam (Nederland).

bannerwebsite-1635944113.jpg

Meer info: Jeroom Remmers, directeur TAPP Coalitie, info@tappcoalitie.nl 0031 6 22 40 77 12

Over de TAPP-coalitie
De True Animal Protein Price Coalitie is een nieuwe internationale organisatie gevestigd in Amsterdam, met 60 partners (oa boeren, jongeren, voedingsbedrijven, gezondheids-, milieu- en dierenwelzijnsorganisaties). We zetten ons in voor beleidsbeïnvloeding om de 'echte' prijs van voedsel te betalen, inclusief de kosten voor milieu, gezondheid en dierenwelzijn, te beginnen met vlees en zuivel. De opbrengsten van een hogere, eerlijke vleesprijs kunnen voor drie dingen worden gebruikt:
• Betalingen aan boeren voor duurzame landbouw, klimaat, natuur en dierenwelzijn.
• verlaging van btw of subsidies op groenten, fruit, noten, aardappelen, plantaardig vlees.
• compensatie van lagere inkomensgroepen voor de hogere vleesprijs.

Wat hebben we het afgelopen jaar bereikt?

zie: https://tappcoalition.eu/nieuws en ons jaarverslag 2020.

• Farm to Fork-strategie van de Europese Commissie: EU-belastingstelsel en voedselprijzen moeten de werkelijke kosten van vervuiling weerspiegelen
• Voorstel Nederlandse regering voor echte prijsstelling vlees voorgelegd aan Tweede Kamer
• Echte vleesprijzen in de EU verwelkomd door EU-commissie en EU-consument
• https://tappcoalition.eu/nieuws/16969/eu-parliament-majority-asks-for--true-pricing-food-products-and-highest-btw-tariff-for-products-like-meat

Press conference 31 October TAPP Coalition at blue zone COP26 Glasgow:

Video recording.
Meer nieuws.

This TAPP Coalition press release is part of the COP26 Climate Summit press releases of 3rd November 2021.

Attachments: 

1)    9 Presidents signing for a meat tax 3rd November 2021 at COP26 Glasgow

2)     Graphic meat consumption per capita levels (top 50 countries)

3)     COP26 Press conference presentation recording at COP26, Blue Zone (31/10/21) .

4)     Recordings of presentation TAPP Coalition Glasgow Event: Carbon Pricing Meat & Dairy: The Elephant in the room in COP26 (and Panel discussion on carbon pricing policies)

Start Time: Nov 1, 2021 11:28 AM
LINK.

6.png


photo-9-world-leaders-signing-table-1635943726-1638349663.jpg
1-1638351314.jfif
5-1638351314.jpg
3-1638351314.jfif
4-1638351315.jfif
2-1638351315.jpg
6-1638351315.png