« Vleesvervangers per kilo nu flink goedkoper dan vlees»

Gepubliceerd op 22-07-2022

Het FD berichtte dat vleesvervangers in de supermarkt voor het eerst nu flink goedkoper zijn dan vlees, per 100 gram. Er komt voorlopig nog geen heffing op vlees, maar inmiddels zijn de vleesprijzen door de veevoer- en grondstoffen crisis (oorlog Oekraine) zo' 20% duurder. Vega vlees heeft hier nauwelijks last van. 

Lees het volledige artikel:

https://fd.nl/bedrijfsleven/1446003/vleesvervangers-in-de-supermarkt-voor-het-eerst-goedkoper-dan-vlees-qvg2casDqFLc

Bij de Aldi liggen falafelballetjes of vegagehakt voor €1,50, vegan braadworst voor €2. Het, veel bredere, vleesschap ernaast mag dan bespikkeld zijn met rode kortingsplakkers, het vlees is er prijziger. Dat blijkt uit onderzoek dat non-profitorganisatie ProVeg liet doen bij de zes grootste supermarktketens. Sinds februari dit jaar zijn de prijzen van vlees sterker gestegen dan die van vleesvervangers, gemiddeld met 21%. Tegelijkertijd steeg de prijs van vleesvervangers minder hard: gemiddeld met 2%.

Trendbreuk
Waren plantaardige kipstukjes begin dit jaar gemiddeld €1,16 per kilo duurder dan echte kip, nu zijn ze 37 cent goedkoper. Bij vegaburgers dezelfde trend: ze waren 56 cent per kilo duurder en nu 78 cent goedkoper. De meerprijs van 29 cent voor plantaardig gehakt is omgeslagen in een prijsvoordeel van €1,36 per kilo.

Dat is een trendbreuk. Tot nu toe was de vegakoper altijd duurder uit in de supermarkt. Die stunt vanouds met kiloknallers om klanten naar binnen te lokken. Vegetarische alternatieven waren veel prijziger. Ondanks fors stijgende verkoopcijfers bleven bietenburgers of nepspekjes duurder, soms zelfs twee keer zo duur.

Het forse prijsverschil zette een rem op de opmars die plantaardig vlees al jaren maakt. De supermarkten zetten dikke marges van 35% tot 50% op vleesvervangers, terwijl ze op vlees nauwelijks iets of niets verdienen. De supermarkten zelf zeggen dat de prijzen van veelverkochte vlees- en vegavarianten al jaren naar elkaar toe bewegen.

Veel grondstoffen nodig
Dat lijkt nu te zijn gebeurd. Een verklaring hiervoor kan de gestegen prijs van verschillende grondstoffen en transportkosten zijn. Daardoor is een vleesburger gemiddeld 19% in prijs gestegen, de plantenburger nog geen procent. Bij gehakt (+28% versus +3%) en kipstukjes (+17% versus +4%) hetzelfde verhaal.

‘Vlees was altijd al een product waar je enorm veel grondstoffen voor nodig hebt’, zegt Pablo Moleman van ProVeg Nederland. ‘Om een kilo vlees te maken heb je tot wel tien kilo graan nodig. Nu, in tijden van schaarste, wreekt zich dat. Door dat hoge grondstofgebruik is vlees veel gevoeliger voor verstoringen op de wereldmarkt dan vleesvervangers.’

Uitzondering AH
Albert Heijn is een uitzondering. Dat is de enige supermarkt waar de drie onderzochte vleessoorten nog steeds voordeliger zijn. Wel is het prijsverschil een stuk kleiner geworden. Bij AH was de dierlijke burger in februari €3,65 per kilo goedkoper dan de plantaardige burger, in juni was dat nog €2,77.

supermarkt-01658499595.jpg