« Oproep aan supermarkten: volg Jumbo en stop met kiloknallers»

Gepubliceerd op 28-03-2024

Oproep aan alle supermarkten: Stop met kiloknallers, volg het voorbeeld van Jumbo

15 maart besloot Jumbo te stoppen met stunten met vlees. Roep nu alle andere supermarkten op het voorbeeld van Jumbo volgen en teken deze petitie. Deze brief zal dan mede namens jou verstuurd worden naar directeuren van o.a. Albert Heijn, Aldi, LIDL en supermarkten aangesloten bij Super Unie zoals Plus.

Vul hier je naam en mailadres in.

Geachte supermarktketens,

Onlangs maakte Jumbo bekend om als eerste Nederlandse supermarktketen binnenkort te stoppen met aanbiedingen op vers vlees, ook bekend als kiloknallers. Dit moedige besluit getuigt van een stap richting meer duurzaam, diervriendelijk en gezond voedsel en een eerlijke prijs.

Net als andere supermarktketens heeft ook Jumbo gekozen voor een forse verschuiving van dierlijke eiwitten naar meer plantaardige voeding in 2025 en 2030. De directeur van Jumbo concludeert dat dit alleen kan als vleespromoties beëindigd worden en dat denken wij ook.

Te lage vleesprijzen dwingen boeren om zo goedkoop mogelijk te produceren, wat ten koste gaat van dierenwelzijn, het milieu en hun eigen inkomen. Bovendien moedigt het stunten met vleesprijzen de consumptie aan, wat gezien de huidige overconsumptie ten opzichte van gezondheidsrichtlijnen nadelig is voor de volksgezondheid en dus ook de zorgkosten verhoogt.

Als samenleving moeten we erkennen dat het eten van minder vlees niet alleen gunstig is voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid. Stoppen met kiloknallers is dan ook al geruime tijd een zeer breed gesteunde wens van de Tweede Kamer. Voorstanders zijn bijvoorbeeld de partijen PvdA/GroenLinks, BBB, VVD, CDA, D66 en de partij van Pieter Omtzigt.

Daarom roepen wij alle supermarktketens op om het voorbeeld van Jumbo te volgen en te stoppen met aanbiedingen op vlees, bij voorkeur op al het vlees (ook vleeswaren). Dat is een eerste stap naar een eerlijke en echte prijs, inclusief alle milieukosten, kosten voor een beter dierenwelzijn en een eerlijk inkomen voor boeren. Een jaar geleden heeft CBL bij de gesprekken over een landbouwakkoord hier toezeggingen over gedaan, maar dit zien wij nog niet terug.

Laten we gezamenlijk streven naar een evenwichtiger voedingspatroon dat niet alleen goed is voor ons, maar ook voor de boeren, de dieren, en onze planeet. Sommige voedselproducten zullen dan iets duurder worden, maar wij zouden graag zien dat gezond en klimaatvriendelijk voedsel juist goedkoper wordt. 

Met vriendelijke groet,

De ondergetekenden    TEKEN HIER! 

Privacy statement

TAPP Coalitie gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Voor meer informatie over hoe wij uw persoonsgegevens beschermen verwijzen we naar ons privacystatement.

Oproep-petitie-website-def-1712060342.png