« Brede coalitie wil minder vleesconsumptie en heffing in regeerakkoord »

Gepubliceerd op 18-05-2021

Een brede coalitie van meer dan 50 vertegenwoordigers uit de wetenschap, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties heeft op 18 mei, Wereld Plantendag een oproep gedaan aan de nieuwe informateur, Mariëtte Hamer. De groep dringt er bij het nieuwe kabinet op aan om hoofdzakelijk ‘vlees op het menu’ niet langer vanzelfsprekend te laten zijn. Een nieuw kabinet kan met wet- en regelgeving en ondersteunende programma’s voedselaanbieders, zoals supermarkten en (fast food) restaurants, stimuleren om gezonder en duurzamer te eten. Ook wordt opgeroepen een heffing op vlees in te voeren. Dit plan werd al breed ondersteund door een 63% meerderheid van Nederlanders en diverse partners van de TAPP Coalitie. Vandaag blijkt dat onder meer dit plan ook de steun heeft van bedrijven zoals Hak, Danone Nederland, Alpro, Ekoplaza en LiveKindly en nieuwe organisaties zoals: Vogelbescherming, Voedsel Verbindt, Stichting Kind en Voeding, Federatie voor Gezondheid en de Dietisten Vereniging. 

Zo staat in de brief:

"Concrete aanbevelingen om eiwittransitie te versnellen: We ondersteunen de recente oproep van de Raad voor Volksgezondheid (2021) en oproep van het RIVM (2021) om gemeenten meer mogelijkheden te geven om een teveel aan fastfood-winkels of snackbars te weren, alsook het invoeren van een suikertaks, verlaging van de btw op gezond eten, zoals fruit en groenten, en een verbod op reclame voor ongezond voedsel. Daarnaast steunen we dat de overheid in zet op hogere btw of accijnsheffing op dierlijke producten (RLI, 2018, BMH 2020)".

Deze oproep is wordt ondersteund door de volgende personen en organisaties: 1. Anita van der Noord |Voorzitter Stichting Kind en Voeding 2. Annie van de Pas |Netwerkdirecteur Natuur en Milieufederaties 3. Bas Cloo |Bestuurslid/Mede oprichter/Ambassadeur Dutch Cuisine 4. Bianca Rootsaert |Directeur Nederlandse Vereniging van Diëtisten 5. Carlo Verhart |Programma Manager Voedsel Verbindt 6. Carol Gribnau |Directeur Stichting Doen 7. Charlotte Linnebank |Directeur Questionmark 8. Coenraad Krijger |Directeur IUCN NL 9. Dr. Ir. Fred van de Velde |Lector Eiwittransitie in Voeding, HAS Hogeschool  10. Dr. Maartje Poelman |Universitair Docent Consumptie en Gezonde Leefstijl, Wageningen Universiteit 11. Dr. Thomas Plochg |Directeur Federatie voor Gezondheid 12. Erik Does |Algemeen Directeur Udea/ Ekoplaza 13. Eva van den Broek |Directeur Behavioural Insights NL 14. Frank Mechielsen |Campagneleider Voedsel en Klimaat, Feedback Europe 15. Fred Wouters |Directeur Vogelbescherming NL 16. Frederike Praasterink |Lector Future Food Systems, HAS Hogeschool 17. Friek van Helden |Innovation Manager Retail Benelux Bonduelle 18. Geert Laugs |Directeur Compassion in World Farming Nederland 19. Hanneke van Veghel |Msc. - Auteur Dieet voor een betere planeet 20. Isabel Boerdam |Voorzitter Stichting Nationale Week Zonder Vlees 21. Jaap Korteweg |Directeur & Founder Those vVegan Cowboys 22. Jan Buining |Directeur TastyBasics 23. Jan Juffermans |Werkgroep Voetafdruk Nederland 24. Jean Eigeman |Voorzitter Kennisplatform Stadslandbouw Nederland 25. Jeroen Willemsen |Oprichter Green Protein Alliance 26. Jeroom Remmers |Directeur True Animal Protein Price Coalition 27. Joris Heijnen |Oprichter & Directeur Greendish & Greendish Foundation. 28. Karen van Ruiten |Programmadirecteur Alles is Gezondheid 29. Kees Kruythoff | Chairman & CEO LIVEKINDLY Collective 30. Ko Henneman |Voorzitter Stichting de Nieuwe Leefstijl 31. Lennart van der Burg |Directeur Stichting ClimateCoach4U 32. Lenno Munnikes |Programmadirecteur Flevo Campus 33. Laure Heilbron |Food Systems Lead NewForesight 34. Maarten Bouten |Oprichter Rechtstreex 35. Maarten Nijman | Directeur Our New Economy 36. Maria van der Heijden |Directeur-bestuurder MVO Nederland 37. Marjolein Demmers |Directeur Natuur & Milieu. 38. Matt Jazayeri |Statutair Directeur Danone NL BV 39. Michael Luesink |CEO & Founder BOONFoodconcepts 40. Natascha Kooiman |Kwartiermaker Transitiecoalitie Voedsel 41. Nicole Freid |Directeur Marketing en Innovatie HAK 42. Niek L.M. Persoon |PhD Directeur Amsterdam Green Campus 43. Piet van IJzendoorn |Directeur Zonnehoeve Zeewolde 44. Prof. Dr. Emely de Vet |Hoogleraar Consumptie en Gezonde Leefstijl, Wageningen University & Research 45. Prof. Dr. Hanno Pijl |Internist-endocrinoloog Hoogleraar Diabetologie, LUMC 46. Prof. Dr. Pieter van Beukering |Directeur Instituut voor Milieuvraagstukken, VU Amsterdam 47. Prof. Jaap (Jacob) C. Seidell |Nutrition and Health, Dept. Health Sciences, VU Amsterdam 48. Prof. Pieter C. Dagnelie |PhD Nutritional Epidemiologist, Universiteit Maastricht 49. Ruud Zanders |Mede-oprichter Caring Farmers 50. Sandra Beuving |Dierencoalitie 51. Susan Garfitt |Statutair Directeur Alpro Nederland BV 52. Titia Wolterbeek |Directeur Vlinderstichting & Voorzitter Soorten NL 53. Veerle Vrindts |CEO ProVeg Nederland 54. Volkert Engelsman |CEO Eosta BV 55. Wieke Bonthuis |Oprichter Bureau voor Natuurlijk Ontwikkelen

Zie hier het persbericht: https://transitiecoalitievoedsel.nl/wp-content/uploads/2021/05/210512-Persbericht-Maak-plantaardig-de-nieuwe-norm.pdf

Zie hier de volledige brief: https://transitiecoalitievoedsel.nl/wp-content/uploads/2021/05/210518-Brief-informateur-Maak-plantaardig-het-nieuwe-normaal.pdf

oproep2-1621340950.png