« Duitse heffing op vlees grote stap dichterbij door steun liberale FDP»

Gepubliceerd op 17-08-2022

Een Duitse heffing op vlees van 40 eurocent per kg is een grote stap dichterbij  gekomen nu de liberale regeringspartij FDP dit plan nu ook omarmt. Bij de Sociaal Democraten (SDP) , de Groenen en het CDU bestond die steun er al. Diverse Duitse ministers hadden al gezegd dat de Duitse consumptie van vlees fors omlaag moet voor de volksgezondheid en het klimaat en dat een heffing noodzakelijk lijkt. 

De Duitse omslag is ook belangrijk voor Nederland  Het eerlijke vleesprijs plan conform TAPP Coalitie en een regeringsbrief aan Tweede Kamer van 20-4-2020 over een reele vleesprijs is in de beginfase van de invoering wel een factor 2-5 hoger dan het huidige plan in Duitsland. Het doel in Duitsland is vooral financiering van aanpassing van stallen voor een beter dierenwelzijn. In Nederland is een doel financiering van de hele omslag in de veehouderij in het belang van klimaat, stikstof, natuur en dierenwelzijn.  

De Duitse liberale FDP-partij lijkt zich niet langer te verzetten tegen invoering van een vleesbelasting voor de financiering van een strengere dierenwelzijnswet in de veehouderij.

De drie partijen van de 'stoplichtcoalitie' zijn het in grote lijnen eens over modernisering van landbouw en veeteelt, maar verschillen tot nu toe van mening over de manier waarop dat moet worden betaald.

De liberale fractie in de agrarische deelstaat Nedersaksen bepleit nu een toeslag van 40 eurocent per kilo vlees, vrijwel geheel te betalen door supermarkten en tussenhandel. Die mogen die toeslag zo min mogelijk doorberekenen aan de klanten, om de inflatie niet verder aan te wakkeren. De liberalen in Nedersaksen zeggen dat ze hun voorstel hebben afgestemd en doorgesproken met hun kopstukken uit de landelijke FDP-fractie.

Bij een consumptie van 7,4 miljoen ton vlees per jaar komt dit overeen met een vleestoeslag van bijna 3 miljard euro dat in een landelijk dierenwelzijnsfonds moet vloeien. Daaruit moet het 'uitkopen van veehouders' en het 'saneren van slachthuizen' worden betaald, net als subsidies voor stalvernieuwing, biologische landbouw en meer dierenwelzijn.

Uitgebreid pakket
Een deskundigencommissie onder leiding van oud-minister Jochen Borchert kwam vorig jaar met een uitgebreid pakket om de landbouw in Duitsland te moderniseren, inclusief strengere wetten tegen dierenleed en milieuvervuiling. Bovendien zou het land zich moeten houden aan EU-milieunormen voor bodem, lucht en water. Voor de Duitse veeteelt komt dat neer op een vervanging van vrijwel alle stallen, wat miljarden euro's gaat kosten.

De Duitse LNV-minister Cem Özdemir heeft tot nu toe geen keus gemaakt over de mogelijke financiering van zulke plannen. Moet de klant het betalen, de boer, het grootwinkelbedrijf of de tussenhandel? Of een combinatie ervan? Bovendien: moet er alleen een extra toeslag komen op vleesverkoop in supermarkten of ook in restaurants? En wordt het een belasting, heffing of toeslag?

Die Grünen zijn blij
Landbouwwoordvoerder Renate Künast van Bündnis 90/Die Grünen reageert verheugd op het feit dat de FDP het verzet tegen financiering van de verbouwing van veeteelt en landbouw heeft opgegeven. 'Dit is een belangrijke steun voor meer dierenwelzijn en eerlijke concurrentie', zegt ze.

De deelstaat Nedersaksen is een belangrijke landbouwstaat. Meer dan de helft van de Duitse vleeskuikens wordt daar gehouden (60 procent), elk derde varken (33 procent) en ongeveer elk vijfde rund (21 procent).

Bron: https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2022/08/16/duitse-liberalen-staken-verzet-tegen-vleestaks

belasting-01660764452.jpg
Duits-01660764493.png
vlees-01660764521.jpg