« Gezondheidstax op rood/bewerkt vlees voorkomt 220.000 doden»

Gepubliceerd op 10-11-2018

Gezondheidswetenschappers van de Oxford University hebben 8 november 2018 een nieuwe studie gelanceerd die aangeeft dat een gezondheidstax op rood en bewerkt vlees in 150 landen ingevoerd, de dood van 220.000 mensen voorkomt en honderden miljarden dollars per jaar aan zorgkosten bespaart. Bovendien zorgt de tax voor ruim 100 miljard kg CO2-reductie (Nederland stootte in 2017 193 miljard kg CO2 uit). De heffing zou in rijke landen zoals Nederland meer dan 20% moeten bedragen op rood vlees. Voor bewerkt vlees (zoals veel vleeswaren, ham etc.) moet de prijs verdubbeld worden. De heffingen op rood en bewerkt vlees in 150 landen leveren een belastingopbrengst op van 172 miljard dollar per jaar. Dit bedrag dekt 70 procent van de gezondheidskosten die veroorzaakt worden door de consumptie van rood en bewerkt vlees: het totaal hiervan is berekend op 285 miljard dollar in 2020. In dat jaar zullen 2,4 miljoen mensen wereldwijd sterven als gevolg van de consumptie van rood en bewerkt vlees, aldus de onderzoekers; dat aantal kan met bijna tien procent omlaag gebracht worden door de gezondheidstax op rood en bewerkt vlees. 

Bron: https://www.cnbc.com/2018/11/07/health-experts-propose-a-red-meat-tax-to-recoup-172-billion-in-health-care-costs.html?__source=twitter%7Cmain

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0204139

health-tax-prevents-220-000-death-1541888220.png
ham-01541888000.jpg
artsen-1542037069.png
healthtaxglobaleffects2-1542049123.png
healthtaxglobaleffects-1542048998.png